V průběhu jubilejního 20. festivalu Pelhřimov – město, které navštívilo 15 tisíc diváků a jehož výsledková listina čítá 125 českých, slovenských, německých, srbských a světových rekordů, došlo i k jednomu naprosto unikátnímu zápisu do České knihy rekordů.

Vrcholem festivalu totiž byla největší autogramiáda rekordmanů na světě. 155 borců zapsaných ve třetím vydání České knihy rekordů zasedlo ke 165 metrům stolů umístěných na pelhřimovském Masarykově náměstí, přičemž mezi nimi nechyběly ani takové osobnosti, jako Věra Čáslavská (7 zlatých z OH), legendární běžkyně Jarmila Kratochvílová, světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková, šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais, předseda Klubu českých turistů PhDr. Jan Stráský, předseda Klubu sběratelů kuriozit Ladislav Likler a desítky dalších rekordmanů.
V rámci obou galavečerů byly vyhlášeny výroční rekordmanské ceny v 10 kategoriích, přičemž do rekordmanské síně slávy byli uvedeni Karel Loprais (nejvíc medailových umístění na nejtěžší rallye světa – na Dakaru) a Martina Sáblíková (9 světových rekordů v rychlobruslení a nejvíc medailí na jediné zimní olympiádě).

Přesto všechno ale divácky nejvděčnějšími momenty bylo představování českých GASTRONOMICKÝCH NEJ …
Některé se snědly, ale řadu z nich můžete obdivovat v expozici Muzea rekordů a kuriozit :

Karlštejn z chlebového těsta

Jeho autorem je pekařský mistr Bohumil Kubíček z Litomyšle, který na svém úctyhodném modelu pracoval průběžně téměř tři čtvrtě roku. Hrad je do detailu přesnou zmenšeninou sídla vystavěného Karlem IV. Má šířku 80, délku 70 cm a vysoký je půl metru.
Rekordman na svůj podivuhodný výtvor nepoužil nic jiného než vodu a žitnou mouku různé hrubosti námelu (od hladké výražky až po hrubou celozrnnou – čili šrot).
Ale pozor – padlo jí celkem 13 kilo a autor s tímto dílem vyhrál v Brně celostátní pekařské klání o nejatraktivnější výrobek roku.
Na zbarvení těsta, což bylo potřeba například u střech, byla použita pražená  pšenice. Sklovité povrchové úpravy mistr dosáhl poléváním horkým louhem a následným pečením.
O tom, jaké úsilí stojí za takovýmto dílem, svědčí i to, že rekordman, než vůbec začal na svém Karlštejně z těsta pracovat, byl si hrad řádně prohlédnout, pak si koupil a slepil papírový model, musel vytvořit tzv. kopyto kopce, na které pak hrad začal stavět. Samotný kopec ale musel nechat 14 dní schnout. Teprve pak bylo možné začít se stavbou hradeb a budov. Spoustu času rekordman strávil opravováním prasklinek vznikajících právě oním vysycháním těsta. Teprve po dalším čtvrtroce schnutí bylo možno objekt louhovat a pak strčit do trouby a péct. Unikátní Karlštejn z těsta – to je minimálně 300 hodin čistého času práce! Přijeďte se do Pelhřimova podívat! Stojí to za to, stejně jako další unikát:

Dort s největším počtem pater

Pracovníci cukrářské výroby pelhřimovské pekárny Adélka vyrobili u příležitosti 20. výročí festivalu 20poschoďový dort vysoký 250 cm. Dort vážící téměř 2 metráky (padlo na něj hodně přes tisícovku vajíček) byl umístěn na speciální „etažérce“, kterou vyrobila z potravinářské nerezové oceli pelhřimovská firma Neza. Složitá byla nejen výroba, ale i doprava cukrářského monstra na Masarykovo náměstí (do nákladního automobilu se takto vysoký dort nevejde, proto musel být rozdělen na několik částí a poté přímo na pódiu opět složen)!
Návštěvníci festivalu si pochutnali nejen na této nádheře, ale předtím i na největší topince v ČR, ale o ní stejně jako o čokoládovém zámku zase někdy příště.

Miroslav Marek