Býk by si měl dávat pozor na svoji linii, neboť miluje pohodlí a mastná jídla a z toho důvodu občas mívají tendence tloustnout. Jejich strava by proto měla být racionální a nepříliš mastná a těžká. Pro předcházení různým možným nemocem a neduhům spojeným se stravováním by se rozhodně měli věnovat nějakému sportu, případně často chodit na procházky.

SKOTSKÁ SKOPOVÁ POLÉVKA

Vývar: 200 g skopového masa s kostí, 1,5 l vody, 3 kuličky pepře, sůl, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

Na polévku: 2 bílé ředkve, 1 cibule, kmín, kousek kapusty, 4 brambory, ocet, lžíce worcestrové omáčky, pažitka

Skopové maso rozsekáme na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl, kořenovou zeleninu a několik hodin vaříme. Ředkve a cibuli nakrájíme na tenké nudličky, přidáme trochu kmínu, zalijeme hotovým procezeným vývarem, přidáme jemně krouhanou kapustu, na nudličky nakrájené brambory, ochutíme octem a worcesterem, nakonec přidáme pažitku. Skopová polévka se sama zahustí rozvařenými brambory a kapustou.

KUŘE NA ŠVESTKÁCH

500 gramů švestek, kuře, pepř, 4 lžíce koňaku, 50 gramů másla, cibule, sůl, 2 karotky, 4 šálky silného čaje

Den předem namočíme švestky do čaje ochuceného koňakem. Těsně před přípravou kuřete je vyjmeme, necháme okapat a vypeckujeme. Asi polovinu švestek usekáme a naplníme jimi osolené a opepřené kuře. Otvor zašijeme, kuře vložíme do pekáčku, přidáme máslo, nakrájenou cibuli a karotku a dáme do trouby. Zapečeme, obložíme zbývajícími švestkami a dopečeme doměkka. Během pečení poléváme kuře vypečenou šťávou a podle potřeby i vodou.

OŘECHOVÉ KOBLÍŽKY

14 deka práškového cukru, 3 bílky, 2 lžičky skořice, 10 deka mletých ořechů, citrónová šťáva, 5 deka strouhanky, olej na smažení

Cukr a bílky vyšleháme, přidáme skořici, trochu citrónové šťávy, mleté ořechy a strouhanku. Těsto na vále zpracujeme a vykrajujeme z něj malé koblížky, které pomalu smažíme po obou stranách (nejlépe ve friťáku).