Češi jsou považováni za nejvášnivější houbaře Evropy. Pokud Evropská unie nepodpoří další růst hub v našich lesích, pak se se zlou potážeme. Nezbude než pěstovat houby doma. Představte si, že vaše zahrádka, zatemněný a zalesněný balkon či střecha budou plné hřibů, křemenáčů, kozáků a možná i lysohlávek a satanů. V letošním roce se houbám v přírodě opravdu nedaří a nedá se hovořit o sběru hub, ale o vyhledávání mykologických jedinců. Myslím, že je opravdu velmi aktuální můj nápad se samopěstitelstvím hub všeho druhu.

Ale znáte to. I na poli se nejvíce daří plevelu, a tak by se mohlo stát, že vypěstujeme více muchomůrek zelených, olovových a jízlivých než hřibů smrkových, kovářů, kolodějů a ryzců pravých. Neumím si vůbec představit, kolik hub chtivých občanů by po sklizni své zahrádky skončilo v nemocnici. Možná bude lepší letos ještě chvíli počkat, než po deštích nasadí podhoubí plodnice. Houby rostou nejrychleji, pokud jsou denní a noční teploty skoro vyrovnané. A na to jsou i dotace z EU krátké.

Nezbývá než se chovat k přírodě ohleduplně. Jedině tak budeme mít jistotu, že v období, kdy mají houby růst, nebude v lese ani prašivka. Pod návalem všech negativních informací v médiích o finanční krizi, zkorumpovaných politicích a o dopravních nehodách mě napadne pouze jediné. V lesích houby nejsou, ale jinak je ten letošní rok tak nějak na houby.

A co vy?

PaP

Vaříme z hub

HOUBOVÉ RAGÚ NA VÍNĚ

Potřebujeme: 500 g hub, 250 g brambor, 50 g másla nebo oleje, 1 lžíci polohrubé mouky, 2,5 l vývaru z kostí nebo masoxu, 1 sladkokyselou okurku, cibuli, pažitku, lžíci kaparů, 2 dl bílého vína, citronovou šťávu, bílý pepř, mletý zázvor, koriandr, kmín, papriku, sůl.

Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Houby nakrájíme na plátky, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Na tuku osmahneme cibuli a přidáme světlou jíšku, kterou rozvaříme s vývarem a vínem. Do této omáčky přidáme brambory, houby, na kostičky nakrájenou okurku, kapary, mleté koření, ochutíme citronem a vše povaříme.

HOUBOVÝ BRAMBORÁK

Potřebujeme: 250 g čerstvých hub, 500 g brambor, 40 g hladké mouky, 1 vejce, kmín, pepř, majoránku, tuk na smažení, sůl.

Oloupané a nastrouhané syrové brambory osolíme. Houby jemně rozsekáme, osolíme a udusíme ve vlastní šťávě. Pak je zchladíme a promícháme s nastrouhanými brambory a menším vejcem, kořením a solí. Směs osmažíme na pánvi v tenké vrstvě dohněda, aby byla křupavá.

ŠUMAVSKÝ HOUBOVÝ KUBA

Potřebujeme: 50 g sušených hub, 300 g krupek, 2–3 stroužky česneku, 80 g sádla, lžíci másla, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránku.

Krupky propláchneme vařící vodou, v osolené vodě s kmínem uvaříme doměkka a scedíme. Česnek utřeme se solí a smícháme s mletým pepřem, přidáme polovinu sádla, majoránku a promícháme s vařenými. Sušené houby necháme nabobtnat v troše vody, uvaříme je doměkka a vmícháme do připravené směsi. Směs rozložíme do sádlem vymazaného pekáče a v rozehřáté troubě zapékáme. Před dopečením přidáme na povrch krupek vločky másla. Zapékáme dozlatova.