Vodnáři bývají odolní vůči mnoha chorobám. Občas se jen u nich vyskytují choroby krevního oběhu a problémy se zažívacím ústrojím (ale to druhé téměř nepřekračuje obvyklou míru). Mohou si dovolit jíst de facto každý pokrm, ale nejvíce jim prospívá ovoce, zelenina a bílé maso.

BROKOLICOVÁ POLÉVKA SE ŠPENÁTEM

500 gramů brokolice, 250 gramů špenátu, 600 ml vody, lžička rozdrceného zeleného pepře, 2 lžičky kvasnicového extraktu a estragonu, 2 lžíce pažitky, pepř, sůl

Do velkého hrnce dáme nahrubo nakrájenou brokolici a špenát, vývar, uvedeme do varu a vaříme deset minut, až zelenina změkne. Necháme zchladnout, dáme do mixéru a několik sekund mixujeme. Směs trochu přihřejeme, přidáme pepř, kvasnicový extrakt, estragon a pažitku a podle chuti okořeníme. Nakonec dvě až tři minuty povaříme, ozdobíme pažitkou a podáváme.

CIKÁNSKÁ SKOPOVÁ KOTLETA

8 malých skopových kotlet, 8 proužků slaniny, 3 rajčata, lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce strouhanky, 4 lžíce oleje, pepř, sůl

Skopové kotlety naklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme a obalíme ve strouhance. Opečeme z obou stran na oleji, do pánve přidáme nakrájená rajčata a společně dusíme. Uvolníme si na pánvi kousek místa, kde prohřejeme kečup. Podlijeme vodou, maso několikrát obrátíme a dusíme doměkka. Na každou porci položíme dorůžova opečený hřebínek slaniny a podáváme s bílým pečivem nebo rýží.

TVAROHOVÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY

2 měkké tvarohy, hrnek polohrubé mouky, 2 žloutky, sůl, mražené nebo čerstvé ovoce, tvaroh, moučkový cukr, máslo

V míse uhněteme z tvarohu, osolené mouky a žloutků těsto na knedlíky, ze kterého utvoříme váleček. Nakrájíme ho na plátky, dlaní je rozmáčkneme a na každý kus těsta položíme ovoce. Knedlíky dobře zabalíme, vhodíme do vroucí vody a vaříme asi osm minut. Posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme máslem nebo smetanou.