Vánoční mazanec

Ingredience:
Kvásek:1/2l mléka, droždí (42g), lžíce cukru
Těsto: 1/2kg hladké mouky, 1/2kg polohrubé mouky, 2dl tuku (olej a tuhý tuk), 1 lžička soli, 4 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 vejce, rozinky, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr, mandlové lupínky

Příprava:
Uděláme kvásek. Do mísy dáme část mouky. Do ní vlahý tuk, vajíčka + žloutky, cukr a pak teprve až zbytek mouky. Dodáme zbylé ingredience. A pořádně hněteme.
Necháme asi půl hodiny kynout. Poté uděláme 3 bochánky a dáme na vymazaný plech. Ještě necháme kynout na plechu. Pak pomažeme žloutkem (přidávám do něj trochu mléka a vanilkového cukru pro lepší barvu hotového mazance) a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova.

Velikonoční beránek

Ingredience:
240 g polohrubá mouka, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 4 bílky, 4 žloutky, citrónová kůra, citrónová šťáva

Příprava:
Do mísy dáme 2 vejce, žloutky, vanilkový a krupicový cukr, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný ze 4 bílků. Troubu předehřejeme na 190°C. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku. Do formy poté vlijeme připravené těsto a formu zaklopíme. Beránka upečeme dorůžova a ještě teplého vyklopíme. Když beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme.