Střelci jsou na tom se svým zdravím celkem dobře. Většina jejich zdravotních problémů plyne především z přepínání se a z přepracovanosti. Občas mohou trpět revmatismem a také jim hrozí nebezpečí úrazů a zranění. Lidé v tomto znamení bývají přáteli dobrého jídla a pití, což se některým Střelcům může vymknout z ruky a vede pak v ojedinělých případech buďto k obezitě a nebo dokonce k alkoholismu. Měli by si proto trochu dávat pozor na cukrovinky (zejména na čokoládu) a samozřejmě silnější nápoje.

ČESNEČKA S HOUBAMI

400 gramů čerstvých hub, 1 a 1/2 litru vody, 1 kostka masoxu, mletý kmín, 6–8 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, pažitka, 150 gramů chleba, 40 gramů sádla

Plátky hub vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kostku masoxu a vaříme nejméně dvacet minut. Česnek utřený se solí, mletý pepř a mletý kmín přidáme před koncem varu. Drobně posekanou pažitkou ozdobíme porce polévky až na talířích. Chléb nakrájíme na kostičky, osmažíme na sádle a podáváme do polévky.

MAKRELA NA ČERVENÉM VÍNĚ

2 makrely, pepř, sůl, lžíce másla, 2 lžíce oleje, cibule, 2 bobkové listy, 4 stroužky česneku, tymián, 2 dl dezertního červeného vína, drůbeží vývar, 2 lžíce kečupu, lžička citrónové šťávy, lžíce drobně nakrájené petrželky

Makrely osolíme, opepříme a do břišních otvorů vložíme máslo. V rozehřátém oleji zpěníme cibulku nakrájenou na tenká kolečka a rozetřený česnek, přidáme makrely a opečeme ze všech stran. Přidáme bobkové listy a tymián, podlijeme vínem, přiklopíme a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem. Když jsou ryby měkké, přimícháme kečup rozředěný s citrónovou šťávou a krátce zahřejeme. Hotové makrely posypeme petrželkou.

KAKAOVÉ PLACIČKY

200 gramů přebraných umletých ovesných vloček, 100 gramů tuku, 100 gramů pískového cukru, lžíce kakaa nebo jemně nastrouhané čokolády, 2 bílky, 2 žloutky, ztužený tuk na plech

Změklý tuk, žloutky a cukr pečlivě utřeme do pěny. Přidáme tuhý sníh ze dvou bílků. Na pomazaný plech tvoříme malé kopečky spíše dále od sebe, protože se mírně roztečou a upečeme je ve středně vyhřáté troubě dorůžova.