Berani nepotřebují většinou nějaký speciální jídelníček, jejich organismus dokáže upotřebit vše, co se mu předloží. Vzhledem ke své impulsivnosti by ovšem neměli příliš často požívat výrazně kořeněná, pikantní a aromatická jídla, která v nich mohou podporovat mnohdy zbytečnou bojovnost a nespoutanost.

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA S VEJCEM

1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 kostky masoxu, 250 g špenátu, šálek smetany, mletý pepř, sůl, 2 natvrdo uvařená vejce

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou, rozšleháme, přidáme masox a povaříme. Potom vložíme do polévky na kostičky nakrájený zmrazený špenát, povaříme, špenátovou polévku osolíme a opepříme. Na dílky nakrájená nebo hrubě posekaná oloupaná vejce rozdělíme na talíře a zalijeme polévkou.

TELECÍ ŘÍZKY PO BOLOŇSKU

4 telecí řízky, máslo, trochu hladké mouky, 4 menší plátky šunky, 4 lžíce strouhaného sýra, sůl, 4 rajčata

Dobře naklepané a osolené telecí řízky poprášíme moukou a na másle je po obou stranách opečeme. Plochou zapékací mísu vymastíme pečlivě máslem, vložíme do ní telecí řízky, poklademe je plátky šunky a posypeme jemně sýrem. Zbylé máslo na pánvi zředíme 3 lžícemi vývaru (nejlepší je hovězí, ale můžeme použít i slepičí nebo obyčejný masox) a řízky tím pokropíme. Telecí řízečky po boloňsku zapékáme tak dlouhou, až sýr mírně zrůžoví.

MEDOVÉ PALAČINKY

120 g hladké mouky, 200 ml mléka (lepší je 150 ml mléka a 50 ml smetany), lžíce medu, 10 g cukru, mleté ořechy nebo mandle, čokoláda, citrónová kůra, šlehačka, ovoce na ozdobení podle chuti

Do mléka vmícháme cukr, med a mouku, přidáme trochu nastrouhané citrónové kůry. Palačinky osmažíme a hotové potíráme medem, ozdobíme čokoládou, šlehačkou a ovocem. Nakonec medové palačinky posypeme podle chuti mletými mandlemi nebo ořechy.