Rak se většinou těší docela dobrému zdraví. Nejčastější problémy Raků bývají se žaludkem. Proto jejich strava by měla být lehká, nepříliš kořeněná. Měli by jíst jídla bohatá na vlákninu a konzumovat hodně ovoce a zeleniny. Je to pro jejich zdraví mnohem prospěšnější než konzumace tmavého masa.

KRABÍ POLÉVKA

1 a 1/2 litru kuřecího vývaru, 50 gramů sušených hub, 3 lžíce Solamylu, 100 ml vody, 2 lžíce Sherry, 1 lžička oleje, 1 vejce, 200 gramů krabího masa, 8 zelených cibulek nakrájených nadrobno, 2 vaječné bílky, 2 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky mletého zázvoru

Houby necháme 10 minut nabobtnat v horké vodě, zcedíme a nakrájíme na malé kousky. V misce smícháme Solamyl, 4 lžíce vody, Sherry a sójovou omáčku a dobře promícháme. Na malé pánvičce rozpálíme olej, na pánev nalijeme ušlehané vejce a vytvoříme omeletu. Omeletu otáčíme a krátce opečeme i z druhé strany. Hotovou omeletu vyndáme a nakrájíme na velmi tenké proužky. Do hrnce dáme vývar, přivedeme k varu, přidáme houby, krabí masou, nakrájenou omeletu, zázvor a zelené cibulky. Do vařící se krabí polévky pomalu nalijeme směs Solamylu a zamícháme. V misce rozšleháme 2 bílky ve 2 lžících vody a vaječnou směs pomalu nakapeme do polévky.

DUŠENÉ VEPŘOVÉ KOTLETY SE ZELÍM

800 gramů vepřové pečeně, sůl, 2 lžíce tuku, 800 gramů kysaného nebo sterilovaného zelí, 3 hřebíčky, bobkový list, 1/4 lžičky rozdrceného jalovce

Maso nakrájíme na čtyři díly, po všech stranách osmahneme na tuku v kastrolu, podlijeme, osolíme přiklopíme a dusíme ho do poloměkka. Pak maso vyjmeme a uložíme v teple. Do šťávy po dušení dáme zelí, hřebíčky, bobkový list, jalovec a podle chuti osladíme. Zelí podle potřeby mírně podléváme a podusíme. Do udušeného zelí přidáme kotlety a vše prohřejeme. Celé koření odstraníme. Podáváme s vařeným bramborem.

JABLEČNÝ ZÁVIN

1 ztužený tuk, 400 gramů polohrubé mouky, 1 sklenička studené vody, oloupaná a nastrouhaná jablka, rozinky, strouhanka nebo mleté ořechy, vejce

Ztužený tuk nastrouháme do mísy, přidáme mouku a skleničku vody. Přísady zpracujeme v těsto, které necháme přibližně 2 hodiny v chladu odpočinout. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka, která smícháme s balíčkem rozinek. Těsto na závin rozdělíme na dva díly, jeden díl rozválíme na pomoučeném vále na placku, kterou posypeme strouhankou nebo mletými ořechy, poklademe nastrouhanými jablky, zabalíme a dáme na pekáč. Potřeme vajíčkem a pečeme do růžova. U druhého dílu těsta postupujeme stejně.