Velikonoční pomazánka všech barev

Velikonoce jsou svátky jara, a abychom je oslavili, jak se patří, je nutné mít na stole nějaké tradiční a výtečné pochoutky. A je téměř jasné, co bude následovat po Velikonočním pondělí. Nashromážděná, nebo zbylá obarvená vejce dlouho uchovávat nemůžeme, takže se je snažíme za každou cenu zužitkovat. A nejvhodnější řešení se nabízí barevně-vaječná pomazánka, kterou připravíte jednoduše, když vejce oloupete, nakrájíte na malé kousky, přidáte trochu másla, pomazánkového másla, soli a pepře podle chuti, lžíci nebo dvě hořčice. Případně jiné suroviny, podle vlastní chuti a fantazie. Takto připravená pomazánka chutná jak na běžném pečivu, tak na teplých toustech, nebo na klasických topinkách.

Mazanec

Klasickou velikonoční pochoutkou je mazanec. Na jeho přípravu budeme potřebovat: půl kila polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 30 g droždí, 4 žloutky, velkou lžíci másla, vanilkový cukr, čtvrt litru mléka, citronová kůra, sůl, 50 g rozinek, 50 g mandlí, špetka mletého muškátového oříšku a vejce na potření.

Nejprve si uděláme kvásek – vlažné mléko (nesmí být horké) smícháme s rozdrobeným droždím a necháme vzejít na teplém místě. Poté si máslo, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru z jednoho citronu a žloutky smícháme, přidáme kvásek, mouku i mléko, které nám zbylo, muškátový oříšek a i loupané madle spolu s rozinkami.

Suroviny spolu zpracujeme v tužší těsto, a to necháme na teplém místě, zakryté utěrkou kynout asi dvě hodiny. Pokud zapomeneme a necháme je kynout hodiny tři, nevadí. Možná bude výsledek ještě lepší.

Těsto na pomoučeném vále zpracujeme v bochánek, uprostřed uděláme nožem křížek, potřeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.

Pravá velikonoční nádivka

K Velikonocům patří také nádivka, tu připravíme z: 10 rohlíků, kilo uzeného bůčku, 120 g másla, 10 vajec, česnek, muškátový květ, pažitka, sůl, pepř, petrželová nať, čerstvá kopřiva, pažitka, půl prášku do pečiva a máslo se strouhankou na vymazání a vysypání formy.

Rohlíky nakrájíme na kousky a ve velké míse zalijeme rozpuštěným mlékem a vývarem z bůčku. Po té od bůčku odkrájíme tučné maso a pomeleme je, libové maso nakrájíme na kousky a obě suroviny přidáme k rohlíkům. Ušleháme žloutky, prolisujeme česnek a spolu s pepřem, muškátovým květem, nasekanými kopřivami, petrželkou i pažitkou a prášku do pečiva vmícháme do směsi s rohlíky. Řádně promícháme a následně ušleháme sníh z bílků. Ten vmícháme naposled a hmotu vložíme do vymazané a vysypané formy. Pečeme dozlatova.

Tip – pokud chceme mít nádivku skutečně velikonoční, použijeme formu velikonočního zajíčka či beránka.