Blíženci mívají dosti pevné zdraví. Občas ale trpí chorobami plic nebo průdušek a neurózou. Rozhodně by se měli vyvarovat prochlazení. Blížencův jídelníček by měl být pestrý, jednotvárná strava mu určitě neprospívá (jako konec konců většině lidí). Neměl by jíst příliš mnoho sladkostí, i když zrovna sladké jídlo je pro Blížence často lékem na jeho deprese a pocity osamělosti.

SÝROVÁ POLÉVKA S NUDLEMI

200 gramů vlasových nudlí, litr vývaru, 2 žloutky, šťáva z půlky citronu, 1 a 1/2 deci sladké smetany, strouhaný sýr podle chuti, sůl

V polévkové míse rozšleháme žloutky, trochu je osolíme, přidáme šťávu z citronu, sladkou smetanu a dobře vše promícháme. Vývar přivedeme do varu, přidáme nudle, uvaříme je, vše nalijeme do polévkové mísy se žloutky a smetanou, důkladně promícháme a ihned podáváme horké se strouhaným tvrdým žlutým sýrem.

KRŮTÍ ŘEZY S NIVOU

600 gramů krůtích (mohou být i kuřecí) prsou, 150 gramů Nivy, směs koření na kuře, 100 gramů šunky, sůl, olej, křenová šlehačka (vyrobíme jí vmícháním nastrouhaného křenu do husté šlehačky

Krůtí prsa nakrájíme na plátky (dva plátky na porci), naklepeme, mírně osolíme, okořeníme, po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji a pak na talíři na plátek prsou položíme plátek šunky a na ní tenký plátek nivy zakryjeme druhým plátkem. Spíchneme párátkem a dáme ještě krátce zapéci. Na ohřátém talíři pak každou porci ozdobíme kopečkem křenové šlehačky, zeleninovou oblohou. Nejlepší je krůtí řezy podávat s hranolkami nebo bramborovými kroketami.

HRUŠKY S MEDEM A SKOŘICÍ

8 větších hrušek, 8 lžic sekaných ořechů nebo mandlí, skořice, lžíce lesního medu, čokoláda

Hrušky rozkrojíme a vydlabeme jadřince, aby nám vzniklo místo pro náplň. Smícháme med, ořechy a skořici, vložíme do hrušek, které můžeme ještě mírně potřít máslem. Hrušky zapékáme na plechu potaženém alobalem ve středně horké troubě doměkka, asi 25 minut. Hotové hrušky poléváme rozpuštěnou čokoládou.